ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΤΣΑΝΗΣ

Αρθροσκόπηση - Ρήξη Μηνίσκου

Ρήξη Μηνίσκου - Αρθροσκόπηση

Οι μηνίσκοι είναι δύο, ο έσω και ο έξω. Έχουν σχήμα μισοφέγγαρου και αποτελούνται από έναν ινοχόνδρινο ιστό. Για πάρα πολλά χρόνια η επιστημονική κοινότητα πίστευε ότι δεν είναι χρήσιμοι και γι' αυτό το λόγο μέχρι και τη δεκαετία του '80 αφαιρούντο με σχετική ευκολία, με τη μέθοδο του ανοιχτού χειρουργείου. Πλέον είναι ξεκάθαρη η μεγάλη χρησιμότητα των μηνίσκων στη φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης του γόνατος.

Η κύρια λειτουργία τους είναι να διανέμουν ομαλά τα φορτία από το μηρό στην κνήμη (ένα είδος αμορτισέρ του γόνατος) και δευτερευόντως λειτουργούν ως σταθεροποιητές.

Η ρήξη μηνίσκου στα νεαρά άτομα είναι τραυματικής αιτιολογίας. Η πιο συνηθισμένη επιβλαβής κίνηση είναι  όταν το πόδι "κολλάει" στο έδαφος και το σώμα στρίβει, συνήθως κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας. Στα ηλικιωμένα άτομα η πάθηση είναι εκφυλιστικής αιτιολογίας.

Τα κύρια συμπτώματα της ρήξης του μηνίσκου είναι ο πόνος κατά τη βάδιση, ιδιαίτερα κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, ο πόνος στο βαθύ κάθισμα, οι εμπλοκές του γόνατος, το αίσθημα αστάθειας καιη παρουσία υγρού στην άρθρωση.

Στις περιπτώσεις που η ρήξη του μηνίσκου προκαλεί τέτοιου είδους ενοχλήσεις η θεραπεία γίνεται με αρθροσκόπηση, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο σκοπός της είναι να αφαιρεθεί μόνο το κατεστραμμένο τμήμα του μηνίσκου και να ομαλοποιηθεί το σημείο.

Όταν η βλάβη είναι πρόσφατη, αφορά σε πολύ νεαρά άτομα και εντοπίζεται στο περιφερικό τμήμα του μηνίσκου όπου υπάρχουν αγγεία, γίνεται συρραφή του μηνίσκου με την ίδια αρθροσκοπική μέθοδο. Η επέμβαση δεν απαιτεί τη διανυκτέρευσητου ασθενή στο νοσοκομείο, ο ασθενής εξέρχεται απ’ αυτό αυθημερόνβαδίζοντας.Αρχίζει δε ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης, χωρίς να είναι απαραίτητη η διενέργεια φυσικοθεραπείας.